Månadens artist juli 2007: Monica Zetterlund

 

Monica Zetterlund, f. Nilsson, född 20 september 1937 i Hagfors, Värmland, död 12 maj 2005 i Stockholm, var en svensk jazzsångerska, revyartist och skådespelerska. Hon var dotter till målaren och dragspelaren Bengt "Sik-Bengt" Nilsson (1911-95) och Greta, född Norén (1917-95).Monica Zetterlund

Som ung flicka skadade Monica ryggen då hon ramlade från en hemmagjord trapets när hon lekte hemma i Hagfors. Först flera år senare upptäcktes det att olyckan gett upphov till skolios, sned ryggrad. Hon låg länge i gipsvagga och måste bära korsett, men vid det laget var skadan obotlig, vilket ledde till att hon under hela livet plågades av svåra ryggbesvär och från 1990-talet blev alltmer invalidiserad. Under den sista delen av sitt liv var hon rullstolsburen.

Efter avslutad folkskola arbetade hon en tid som växeltelefonist på Televerket, innan karriären som underhållare tog fart på allvar.

Monica Zetterlund var gift tre gånger: 1955-1958 med Torbjörn Zetterlund, med vilken hon fick dottern Eva-Lena, 1964-1966 med basisten Göran Pettersson samt 1974-83 med basisten Sture Åkerberg. Därefter var hon sambo med fästmannen Magnus Roger.

Hon omkom i en brand i sin lägenhet vid Birger Jarlsgatan i Stockholm 12 maj 2005.

Monica Zetterlund debuterade i tonåren med faderns orkester i Hagfors, gästuppträdde på Eldfesten i Hagfors med Ib Glindemanns storband 1957 och städslades på stående fot och följde med Glindemann till Köpenhamn, där hon gjorde sina första skivinspelningar 1958. Senare samma år kom hon till Stockholm och sjöng med Arne Domnérus band på Nalen. Två år senare turnerade hon i USA och spelade bland annat in en LP med trumpetaren Thad Jones och tenorsaxofonisten Zoot Sims (som inte utgavs förrän 1996).

Hennes debut som kabaréartist var i Klappa din hand på Hamburger Börs 1961, en krogshow av Pär Rådström och Beppe Wolgers. Wolgers kom sedan att skriva många sångtexter åt henne, vanligen amerikanska jazzsånger i svensk gestaltning. Bland dem märks först och främst hennes kanske mest uppskattade insjungning på svenska, "Sakta vi gå genom stan" 1961. Med den och med sånger av Hasse å Tage som "Bedårande sommarvals", "Att angöra en brygga" och "Var blev ni av?" visade hon att det var möjligt att sjunga jazz på svenska.

Zetterlund gjorde ett mindre antal jazzskivor på engelska. Den mest kända gjordes i samarbete med Bill Evans trio, Waltz for Debby, inspelad i Stockholm 1964. Hon själv och många jazzmusiker håller den för hennes finaste inspelning. Förutom amerikanska låtar ingår jazztolkningar av svenska folkvisor som "Jag vet en dejlig rosa" och "Vindarna sucka uti skogarna".

Zetterlund fäste större uppmärksamhet vid texten än många jazzsångerskor, vilket gjorde att hon gärna också sjöng visor och välskriven populärmusik. Hennes konst att ge text och musik en personlig ton, frasering och närvaro utvecklades under 1960-talet och märks i hennes tolkningar av Povel Ramels "Den sista jäntan" 1966, Olle Adolphsons "Trubbel" 1969 och också mer popaktiga låtar som "Gröna små äpplen" (Stikkan Andersons svenska text till "Little Green Apples" som Bobby Goldsboro sjöng i original). Hon deltog i svenska Melodifestivalen 1962 och 1972 och vann tävlingen 1963 med sången "En gång i Stockholm", som blev väl ihågkommen hemma men kammade noll i den internationella finalen.

Zetterlund föredrog att sjunga nyskrivna sånger framför så kallade standards, gärna sådana där hon fick vara både skådespelerska och jazzsångerska: förutom de ovannämnda särskilt texter av Tage Danielsson, till exempel dem han skrev till Blossom Dearies musik: ?Hej man?, ?På lyckans smala hav?, ?Du som stack? och ?Så skuggar jag dej?, som hon sjöng in med Lasse Bagges orkester 1975.

Samarbetet med Hasse å Tage gjorde henne till skådespelerska. Hon spelade med i de flesta av AB Svenska Ords revyer från Gröna Hund 1962 till Svea Hund på Göta Lejon 1976 liksom filmerna Svenska bilder 1964, Att angöra en brygga 1965 och Äppelkriget 1971. 1964 debuterade hon vid talteatern med rollen som Krog-Jenny i Tolvskillingsoperan på Stockholms stadsteater. Verkligt folkkär blev hon när hon spelade pigan Malin i folklustspelet Söderkåkar i tv 1970 och strax därpå sockenhoran Ulrika i filmerna Utvandrarna och Nybyggarna, hennes mest ihågkomna rollprestation, för vilken hon fick en guldbagge. Därefter har hon gjort roller i bl.a. filmen Rännstensungar 1974, tv-serien Katitzi 1979 och Solveig Ternströms tv-serie Morsarvet 1993.

1991 samarbetade hon med yngre musiker som Mikael Wiehe och Peter R. Ericson med albumet Varsamt och sången "Under vinrankan", som blev hennes karriärs största framgång räknat i topplistor och skivförsäljning. På senare år fann hon en bra låtskrivare i Jan Sigurd. Samarbetet resulterade i skivan "Det finns dagar" och en gemensam turné 1997, som blev hennes sista.

Trots mångsidig verksamhet inom film och teater är det som en av Sveriges främsta jazzsångerskor man oftast talar om Monica Zetterlund. Hon har turnerat, gett konserter och uppträtt på jazzklubbar och musikfestivaler, på 1970- och 1980-talen oftast tillsammans med Lasse Bagge (piano), Sture Åkerberg (bas) och Johan Dielemans (trummor). Hennes insatser som sångerska brukar jämföras med Billie Holiday, Sarah Vaughan, Peggy Lee och Ella Fitzgerald. Hon samarbetade med amerikaner inom jazzen, exempelvis Louis Armstrong, Bill Evans, Stan Getz och Quincy Jones. Med svenska jazzmusiker samarbetade hon också, till exempel Bo Nilsson, Georg Riedel, Lars Färnlöf, Jan Johansson och Arne Domnérus.

Monica Zetterlund porträtterades i en tv-film av Tom Alandh 1989, Underbart är kort. Med hans hjälp skrev hon sedan en utlämnande självbiografi, Hågkomster ur ett dåligt minne, utgiven på Norstedts förlag 1992 (senare även publicerad som MånPocket). Hon beskrivs ofta med den karakteristik Tage Danielsson gjorde av henne som "ett lingonris som satts i cocktailglas". Ingen tycks ha funnit en bättre sammanfattning av Zetterlunds förening av jazzrytm, folklighet, humor och allvar än den Danielsson gjorde i strofen:

    En nattklubbsdrottning doftande av logar.
    Ett lingonris som satts i cocktailglas.
    En blond negress från Värmlands huldraskogar.
    Monica Zetterlund. En jazzpaschas,
    en sång som hejdar sej, till hälften hunnen,
    och drar den där när Fröding satt på dass.
    En väv av guldbrokad och vadmal spunnen.
    Men märk det vemodsdraget över munnen:
    ett nordiskt sångardrag, en sorg i rosenjazz.

(ur dikten "Det eviga", Samlade dikter 1967?1967)


Diskografi

    * Swedish Sensation (1958)
    * Ahh! Monica (1962)
    * Make mine Swedish style (1964)
    * Waltz for Debby (1964) (samarbete med Bill Evans)
    * Ohh! Monica (1965)
    * Monica Zetterlund (1967)
    * Monica ? Monica (1971) (första inspelningen av "Trubbel" till komp av Monica Dominique)
    * Chicken Feathers (1972) (samarbete med Steve Kuhn)
    * Den sista jäntan (1973) (samling av äldre inspelningar med bl.a. Povel Ramel)
    * Hej, man! (1975) (med bl.a. "Elin i hagen" av Gustaf Fröding, Lasse Bagges orkester)
    * It only happens every time (1977) (med Thad Jones och Mel Lewis orkester)
    * Monica Zetterlund - Ur Svenska Ords Arkiv (1982) (samlingsskiva, återutgiven på cd som "O vad en liten gumma kan gno")
    * Holiday for Monica (1983) (samarbete med Red Mitchell)
    * Monica Zetterlund sjunger Olle Adolphson (1983) (Lasse Bagges orkester)
    * For Lester And Billie (1983)
    * Monica Z (1989) (bl.a. nyinspelningar av gamla hits)
    * Varsamt (1991)
    * Nu är det skönt att leva (1992)
    * Topaz (1993)
    * En lingonris som satts i cocktailglas (1995) (Monica Zetterlund Box)
    * The Lost Tapes at Bell sound studios NYC (1960/1996) (återfunna äldre inspelningar)
    * Det finns dagar (1997) (sånger av Jan Sigurd)
    * Bill Remembered. A Tribute to Bill Evans (2000) (inspelad i Monicas vardagsrum)
    * Z - det bästa med Monica Zetterlund (2005)
    * Sista gången du var med (2006) (live-inspelningar från 1995 och 1997)

På 1960-talet även ep-skivor och singlar. Flera av de tidiga skivorna har nyutgivits under olika titlar. Monica medverkar även på en mängd lp-inspelningar från revyer, konserter, samlingsskivor m.m.

Diverse samlingsskivor

    * Gyllene blad ur Monicas dagbok (1998)
    * Monica Z Väljer Sina Jazzfavoriter (2001)
    * Monicas bästa (2001)
    * Musik vi minns (2003)

Filmografi

    * 1963 - Vittnesbörd om henne (debut, kortfilm av Jörn Donner)
    * 1964 - Svenska bilder
    * 1965 - Att angöra en brygga
    * 1966 - Nattlek
    * 1970 - Söderkåkar (TV-serie)
    * 1971 - Äppelkriget
    * 1971 - Utvandrarna
    * 1972 - Nybyggarna
    * 1973 - Någonstans i Sverige (TV-serie)
    * 1974 - Rännstensungar
    * 1974 - Fimpen
    * 1979 - Katitzi (TV-serie)
    * 1979 - Godnatt jord (TV-serie)
    * 1980 - Räkan från Maxim (TV-film)
    * 1980 - Barna från Blåsjöfjället
    * 1980 - Sverige åt svenskarna
    * 1993 - Morsarvet (TV-serie)

Teater

Revyer med Hasse å Tage

    * 1962 - Gröna Hund
    * 1963 - Hålligång
    * 1964 - Gula Hund
    * 1969 - Spader, Madame!
    * 1973 - Glaset i örat
    * 1976 - Svea Hund på Göta Lejon

Revyer hos Knäppupp

    * 1966 - På avigan
    * 1972 - Karamellodier

Kabaréer av Beppe Wolgers

    * 1961 - Klappa din hand
    * 1963 - Farfars barnbarn
    * 1965 - Farfars gladbarn
    * 1967 - Vi älskar er
    * 1984 - Sakta vi gå genom stan

Kar de Mumma-revyn

    * 1975 - Strålande tider

Talteater

    * 1964 - Tolvskillingsoperan på Stockholms stadsteater

Utmärkelser

    * 1969 - Bellmanpriset
    * 1972 - Gustaf Fröding-stipendiet
    * 1972 - Guldbagge för rollerna i Äppelkriget och Utvandrarna.
    * 1985 - Jan Johanssons minnesstipendium
    * 1990 - Cornelis Vreeswijk-stipendiet
    * 1996 - Karl Gerhard-stipendiet
    * 1996 - S:t Eriksmedaljen
    * 2000 - Truxa priset
    * 2002 - Regeringens medalj Illis Quorum för hennes "mångåriga och betydelsefulla insatser för svenskt kulturliv".
    * 2005 - Kungl. Musikaliska Akademiens jazzpris (tilldelades efter hennes död)

Litteratur

    * Hågkomster ur ett dåligt minne ? självbiografi skriven i samarbete med Tom Alandh, utgiven på Norstedts förlag 1992 (senare även publicerad som MånPocket).
    * Monica Zetterlund - en diskografi ? Carl-Magnus Palm och Thomas Winberg, utgiven 1992.
    * Monica Z: sångbok ? 69 sånger inspelade med Monica Zetterlund med noter. Förlag: Notfabriken Music Publishing (1997)
    * Sista dansen med Monica ? foton från turnén 1997 av Hans Jonsson, med text av Jan Sigurd (2005)